„Managerul general Adrian Găzdaru și directoarea artistică Maria Rotar au împiedicat desfășurarea unui eveniment organizat de publicația Decât o Revistă (DoR) în data de 30.03.2017. Cei doi s-au opus arbitrar difuzării unui scurt film despre protestele din luna februarie, deși au recunoscut că nu au văzut materialul video, o dovadă de incompetență și rea-credință. Justificarea oficială a Teatrului a fost exprimată într-un comunicat de presă în care se susține că evenimentul DoR >. Prin gestul lor, conducătorii Teatrului Excelsior demonstrează că instituția este subordonată puterii politice”, se arată într-un comunicat comun al ActiveWatch și a Centrului pentru Jurnalism Independent, remis agenției MEDIAFAX.
În același comunicat se mai arată că reprezentanții Teatrului Excelsior fac confuzie între reflectarea sau dezbaterea unor teme cu incidență politică și propaganda politică.
„Evenimentul era organizat de o instituție de presă, așa că reflectarea sau dezbaterea unor subiecte privind viața publică sau politică nu ar fi trebuit să surprindă, având în vedere că tocmai asta este menirea jurnalismului. Un montaj video, o expoziție foto sau chiar o dezbatere despre evenimente civice, cum au fost protestele recente, nu pot avea conotație politică decât pentru niște persoane care se află într-o relație de subordonare față de puterea politică, care își datorează funcțiile unor numiri făcute pe criterii politice. Dovada cea mai bună în acest sens sunt evenimentele găzduite în ultimele 12 luni de aceeași instituție, evenimente al căror caracter politic era indiscutabil, fiind vorba de campanii electorale ale partidului care deține controlul asupra administrației Capitalei”, se mai arată în comunicatul menționat.
Teatrul Excelsior a transmis, printr-un comunicat postat pe site, că instituția consideră că „o parte din eveniment vizează o poziție politică față de care Teatrul Excelsior, prin statutul și misiunea sa, trebuie să-și păstreze o poziție neutră”.
„Teatrul nu a interzis difuzarea filmului, ci a solicitat organizatorilor să adapteze momentul lor pentru cadrul în care materialul urma să fie difuzat, adică un eveniment destinat publicului larg, susținut pe scena unei instituții care desfășoară o activitate dedicată copiilor și tinerilor, cu precizarea că formula actuală a materialului frizează sfera politică și depășește spațiul și tema culturală a evenimentului. Prin urmare, considerăm că nu am limitat un act artistic, ci am încercat să nu ne asociem mesajelor cu conținut politic”, a explicat instituția.